Türkiye’nin desteğine İran’dan "nakit" cevap

İran, Türkiye’ye güvenini nakde çevirdi. Son yıllarda dünyanın en yalnız ülkesi haline gelen ve en büyük desteği Türkiye’den gören İranlılar, 4.3 milyar TL’lik mevduatlarını Türk bankacılık sistemine emanet etti. Türk bankacılık sisteminde Eylül 2010 itibariyle 573 milyar TL’yi aşan mevduatın 19.8 milyar TL’sinin yurtdışında yaşayanlar tarafından yatırıldığı belirlendi. Yurtdışında yerleşiklerin Türk bankacılık sisteminde tuttuklarını mevduatın 5’te 1’inin ise İran’da yaşayanlar tarafından yatırıldığı tespit edildi.


İran, önce BM Güvenlik Konseyi’nde dünyanın yeni yaptırım kararlarına "hayır" diyen, ardından NATO zirvesinde füze kalkanına komşusunu açık hedef yaptırmayan Türkiye’ye güvenini nakde çevirdi. Son yıllarda dünyanın en yalnız ülkesi haline gelen ve en büyük desteği Türkiye’den gören İranlılar, 4.3 milyar TL’lik mevduatlarını Türk bankacılık sistemine emanet etti. Eylül 2010 itibariyle 573 milyar TL’yi aşan Türk bankacılık sistemindeki mevduatın 19.8 milyar TL’sinin yurtdışında yaşayanlar tarafından yatırıldığı belirlendi. Yurtdışında yerleşiklerin Türk bankacılık sisteminde tuttuklarını mevduatın 5’te 1’inin ise İran’da yaşayanlar tarafından yatırıldığı tespit edildi. İran’ı 4 milyar 252 milyon TL’yle en çok Türk gurbetçinin yaşadığı Almanya izledi.
ANKA’nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Finansal Türkiye Haritası (Fintürk) verilerinden yaptığı belirlemeye göre Eylül ayı itibariyle Türk bankacılık sektöründeki mevduat büyüklüğü 573 milyar 19 milyon TL’ye ulaştı. Bunun 553 milyar 216 milyon TL’lik bölümünü Türkiye’de yaşayanlar tarafından açılan mevduat hesapları oluştururken, 19 milyar 803 milyon TL’sinin ise yurtdışında yaşayanlar tarafından Türkiye’de veya Türkiye’deki bankaların yurtdışı şubelerinde açıldığı belirlendi. BDDK’nın Eylül 2010 döneminden itibaren kredi ve mevduat gibi bilgileri şube bazlı detaylandırmak yerine, müşterinin yerleşik olduğu il ve ülke bazında vermeye başlaması, fotoğrafın biraz daha netleşmesini sağladı.

BDDK’nın verilerine göre yurtdışında yaşayanların Türk Bankacılık sisteminde açtırdıkları 19 milyar 803 milyar TL’lik mevduat hesaplarının yüzde 22’sinin sahibi İran’da yaşıyor. Bilindiği üzere bir süre önce kamuoyunda, Türk bankalarına İran’la ticari ilişkiler yüzünden baskının ağırlaştırıldığı yönünde iddialar gündeme gelmiş ve büyük tartışma yaratmıştı.
4.3 MİLYAR TL, TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE
2010 yılı Eylül itibariyle İran’da yaşayanların Türkiye’deki bankalarda veya yurtdışındaki şubelerinde açtırdıkları mevduat hesaplarında 4 milyar 345 milyon 366 bin TL bulunuyor. Bu mevduatın 53 milyon TL’si tasarruf hesaplarında, 4 milyar 292 milyon TL’si ise diğer mevduat hesapları adı altında tutuluyor. İran’da yaşayanların diğer mevduat hesapları adı altında yer alan döviz tevdiat hesaplarında tuttuğu para 1 milyar 2 milyon TL düzeyinde.

GURBETÇİ VATANDAŞLARIN YOĞUN OLDUĞU ALMANYA İKİNCİ SIRADA
İran’ı 4 milyar 252 milyon TL’yle gurbetçi vatandaşların yoğunlukla yaşadığı Almanya izledi. Almanya’da yaşayanların Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankalarda açtırdıkları mevduat hesaplarının 3 milyar 507 milyon TL’lik bölümünü tasarruf hesapları oluşturdu.

KKTC’DE YAŞAYANLARIN TÜRK BANKALARINDA 2 MİLYAR TL’Yİ AŞKIN MEVDUATI VAR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayanların Türk bankacılık sistemindeki hesaplarda tuttuğu mevduat 2 milyar 95 milyon TL düzeyinde gerçekleşirken, yurtdışındakilerin Türk bankacılık sisteminde tuttukları mevduatın 1.5 milyar TL’lik bölümünün İngiltere’de, 1 milyar 219.5 milyon TL’lik bölümünün ABD’de yaşayanlarca yatırıldı. Bu arada Türkiye ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın en geniş tanımıyla "bilgi değişimini" de içerecek şekilde imzalayan ülkelerden Lüksemburg ve İsviçre de listede ön sıralarda yer aldı. Türkiye’deki bankaların ve bu bankaların yurtdışındaki şubelerinde Lüksemburg’ta yaşayanların tuttuğu mevduat 686.6 milyon TL, İsviçre’de yaşayanların tuttuğu mevduat 640 milyon TL.

Comments

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

25-27 Mart Starup Weekend