İngiltere Mahkemesi Assange'ın İsveç'e İadesine Karar Verdi, Assange Temyize Gidecek

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange hakkında İngiltere'de süren dava bugün sonuçlandı ve Assange'ın hakkındaki tecavüz ve cinsel saldırı iddialarıyla yüzleşmesi için İsveç'e iade edilmesine karar verildi. Assange'ın temyize başvurarak karara itiraz edeceği belirtilirken mahkeme önünde toplanan çok sayıda gösterici kararı protesto etti.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange hakkında İngiltere'de süren dava bugün sonuçlandı ve Assange'ın hakkındaki tecavüz ve cinsel saldırı iddialarıyla yüzleşmesi için İsveç'e iade edilmesine karar verildi. Assange'ın temyize başvurarak karara itiraz edeceği belirtilirken mahkeme önünde toplanan çok sayıda gösterici kararı protesto etti.

Özetle, WikiLeaks'in ABD diplomatlarına ait gizli yazışmaları (cablegate) yayınlamasından sonra gündemi en çok meşgul eden isimlerden birisi Julian Assange oldu. Üzerinde ciddi bir baskı ortamı oluşan ve İsveç'te “cinsel saldırı” suçundan hakkında soruşturma açılan ve kırmızı bültenle aranmaya başlayan Assange, Aralık ayı başında Londra'da polis merkezine gitmiş ve polis tarafından göz altına alınmıştı. Ön duruşmalar sonucunda kefaletle bırakılan Assange hakkında iade davası Şubat ayında başladı. 

Söz konusu dava ise bugün sonuçlandı ve Assange'ın hakkındaki tecavüz ve cinsel saldırı iddialarıyla yüzleşmesi için İsveç'e iade edilmesine karar verildi. Assange'ın temyize başvurarak karara itiraz edeceği belirtilirken temyiz mahkemesi 10 gün içerisinde bir karar verecek. Eğer temyiz başvurusu kabul edilmezse Assange'ın 10 gün içerisinde sınır dışı edileceği söyleniyor. 

Londra'da Belmarsh kraliyet mahkemesinde görülen davada yargıç Howard Riddle kararını açıklamadan önce savunma makamının iddialarını birer birer gündeme getirerek bu istemlerin niye reddedildiğini açıkladı. Assange'ın savunmasında kilit rol oynayan unsurlardan birisi savunma tarafından ortaya atılan, İsveç savcısı Marianne Ny'ın güvenilirliğinin şüpheli olduğu ve Avrupa çapında bir tutuklama emri çıkartmaya yetkisi olmadığı iddiası idi. Yargıç Riddle İsveç savcısının böyle bir yetkisi olduğuna ve tutuklama emrinin yasal olduğuna hükmetti.

Savunma makamının bir diğer iddiası ise Assange'a yüklenen suçlamaların İngiliz hukukunda karşılığı olmaması ve dolayısıyla Assange'ın iadesinin yapılamayacağı şeklindeydi. Ancak yargıç Riddle, Assange'a yüklenen suçları birer birer açıklayarak bunların İngiliz yasalarında iade için temel oluşturabileceğini belirtti. Yargıç Riddle ayrıca savunma makamı avukatlarından İsveçli Björn Hurtig'i de mahkemeyi kasten yanıltmaya çalışmakla itham etti. Riddle, Julian Assange'ın İsveç'ten ayrılmadan önce açık bir biçimde hakkında dava açılmasından kaçındığını dolayısıyla da “İsveç'ten ayrılmadan önce sorgulanmaktan kasten kaçınmış olabileceği konusunda yeterli şüphenin oluştuğunu” belirtti.

Uzmanlar Assange'ın iadesine gerekçe olarak gösterilen ve 2003 yılında uygulamaya sokulan “Avrupa çapında tutuklama emrinin” başta terörist faaliyetler için tasarlandığını ancak son yıllarda akıl almaz boyutlara ulaştığını söylüyorlar. EAW olarak geçen söz konusu uygulama suçluların iadesini kolaylaştırmak üzere başlatılan bir sistem ancak bazı vakalarda henüz suç iddianamesi bile hazırlanmadan devreye alınabiliyor. İngiltere'de sadece geçtiğimiz yıl içerisinde EAW uygulaması ile 700 kadar kişinin iadesinin gerçekleştirildiği söylenmekte.

Bu arada davanın kararının açıklandığı saatlerde mahkeme önünde Fawkes maskesi ve pelerinler giyen çok sayıda kişi (Guy Fawkes, Barut Komplosu ve V for Vendetta'ya gönderme) kararı protesto etmeye başladı. Göstericiler tüm suçlamaların düzemece olduğunu ve Assange'ın İsveç'e iade edilirse oradan ABD'ye gönderileceğini ileri sürmekteler.

Kaynak: turk.internet

Comments

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

25-27 Mart Starup Weekend