Mobilleşen Hayatlar

TÜİK’ in yaptığı Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre 2014 yılında internet kullanım oranı %53,8 e yükseldi. Bu kullanım içindeki mobil geniş bant bağlantı ile internete erişim oranı ise %37 olarak kayıtlara geçti.


Diğer bir istatistik ise 2014 yılının ilk üç ayında internet kullanan bireylerin, %58’inin ev ve işyeri dışında, cep telefonu veya akıllı telefon aracılığı ile kablosuz internete bağlandığını, %28,5’inin taşınabilir bilgisayar (dizüstü, netbook, tablet vb.) kullandığını gösteriyor. Bu oranlar 2013 yılının aynı dönemindeki değerleri sırasıyla %41,1 ve %17,1’di.

Yukarıdaki veriler bize mobil teknolojilerin sosyal hayatımıza ne kadar hızlı nüfuz ettiğini göstermek adına önem arz ediyor. Açıkçası günlük hayatımızda artan internet ve telefon bağımlılığımızı pekiyi görmediğimi söylemeliyim. Gözlerimizi açtığımızda ilk aradığımız, ne yapacağımızı bilemediğimizde ilk aklımıza gelen akıllı telefon oluyor. Kolumuzda saat olsa da telefonun saatine bakıyoruz. Yolu bilmemize rağmen gideceğimiz konum için yol tarifi alıyoruz. Yediğimiz yemeğin fotoğrafını çekip, aklımıza gelenleri ilk telefona yazıyoruz. Intel’in yayınladığı aşağıdaki araştırma sonuçları bize durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.

Her 10 kişiden 8’i telefonlarını uykusunda dahi başucunda tutarken, %40’lık bir kitle tuvalette dahi telefonlara cevap veriyor.



Belki benim çok abarttığımı düşünebilirsiniz ama öyle olsaydı NoPhone diye bir icat çıkarmazdı bu adamlar. Detaylı bilgi için tıklayınız.

New York’ da ünlü bir restoran, kendileri hakkında yapılan servis yavaşlığına ilişkin şikâyetlerin artmasıyla birlikte bir danışmanlık firmasıyla anlaşıp sorunun çözümü için araştırmalar yapmaya başlarlar. Uzun süren incelemeler sonucunda servis hızının aslında aynı kaldığını, servisin yavaş olmasından şikâyet edilmesinin asıl sebebinin müşterilerin sürekli akıllı telefonlarla uğraşmaları ve garsonlardan fotoğraf çekmelerini, wi-fi şifresini söylemelerini istemeleri olduğunu keşfederler.  Detaylı bilgi için tıklayınız.

Akıllı telefonları akıllıca kullandığımız zamanlar diliyorum.

Metin Dizdar

Kaynakça:

1)   TÜİK, Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2014


2)  Chicagophoenix.com, Not the waiter’s fault! Why restaurant service is slow, 2014
            http://ufa.lt/m9G5Ls
      3) Techcrunch.com, The noPhone, Because Smartphone Separation Anxiety Is Real, 2014
4)    İntel.com, I Love My Phone Inforgraphics, 2012




Comments

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

MUBI 1 milyon üyeye ulaştı