2010'un En İyi 10 Yenilenebilir Enerji Atılımı
2010 yılında yenilenebilir enerji üzerine gerçekleştirilen çalışmalardan en iyi 10'u sizler için derledik.
Yeni çevre dostu enerji üreten sistemlere acil ihtiyaç duyan gezegenimizle birlikte, dünya üzerindeki araştırmacılar geleceğin dünyasının güç gereksinimi için sürdürülebilir sistemler geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu kapsamda 2010 yılı, tam geliştirildiklerinde daha iyi bir dünya yaratmaya yardımcı olabilecek bazı büyük atılımların yılı oldu. Biz de sizler için, gelecekte önemli bir etkiye sahip olabilecek bu atılımlardan 10 tanesini içeren bir liste derledik.
IBM araştırmacıları, çok ucuz ve kolay kullanılabilir materyallerden ucuz bir güneş hücresi geliştirdi. Güneş ışığını emen ve elektriğe dönüştüren katman; bakır, kalay, çinko, kükürt ve selenyumla yapıldı. Güneş hücresinin en iyi tarafı, benzer malzemeler kullanılarak güneş panelleri yapma amacıyla daha önceki girişimlerden çok daha yüksek bir şekilde, yüzde 9,6 verimlilik oranına ulaşmayı başarması.
MIT'in Konsantre(Yoğunlaştırılmış) Güneş Hunisi
MIT'de bir grup araştırmacı, geleneksel bir fotovoltaik hücreden, yoğunlaştırılmış şekilde 100 kat daha fazla güneş enerjisi toplamanın bir yolunu buldular. Sistem, güneş enerjisinin yakın gelecekte nasıl toplanacağını keskin bir biçimde değiştiriyor. Buna göre, büyük miktarlarda güç üretmek için büyük güneş panelleri kurma ihtiyacına artık gerek kalmayacak gibi. Yapılan araştırma çalışmaları, ışık enerjisini yakalamada ve odaklamada kullanılacak temel gerecin karbon nanotüpler olduğunu belirledi.
Wake Forest Üniversitesi'nin Işık Boruları
Kuzey Carolina'daki Wake Forest Üniversitesi'nden araştırmacılar, fiber optik bir kıl tabakası ile organik güneş hücreleri geliştirerek testlerde hücrelerin performansını 2 katına çıkaran önemli bir atılım gerçekleştirdi. Prototip güneş hücresi, FiberCell adlı yan şirkette baş bilim adamı olan David Carroll tarafından gerçekleştirildi. Standart düz panellerde bazı güneş ışıkları yansıma yoluyla kaybolur. Bu sorunu azaltmak için, araştırma ekibi çarpıcı bir yaklaşım sergiledi ve bir polimer substrat üzerine optik lifleri basarak buluşun temellerini attı. "Işık Boruları" lakaplı bu lifler, daldırmalı-kaplama işlemi kullanılarak uygulanan ince organik güneş hücreleri ile çevrelendi. Ayrıca ışık emici bir boya veya polimer de yüzey üzerine püskürtüldü. Bu sayede ışığın herhangi bir açıdan lifin ucuna girebilmesi sağlandı. Fotonlar, çevredeki organik hücre tarafından emilene kadar ipliğin içinde dönüp dolaşıyor.
Louisiana Teknik Üniversitesi'nin CNF-PZT Konsolu
Louisiana Teknik Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, elektronik aletlerin atık ısı enerjisini kullanarak tekrar onları çalıştıran CNF-PZT Konsolu adını verdikleri bir enerji toplama cihazı geliştirdiler. Cihazda, bir konsolun üzerinde piezoelektrik malzemeye dayanan bir karbon nanotüpü kullanılıyor. Karbon nanotüp filmi ısıyı emerek piezoelektrik konsolu eğilmeye zorluyor, bu da daha sonra materyalin içinde bir elektrik akımı üretiyor. Cihaz o kadar küçük ki, binlerce küçük CNF-PZT Konsol cihazı, kendi atık enerjilerini toplamalarına izin verecek şekilde diğer cihazların içine yerleştirilebiliyor.
New Energy Technologies'in Şeffaf Solar Camı
New Energy Technologies, elektrik üretebilen dünyanın ilk cam prototipini üretti. Şimdiye dek, güneş panelleri opak(saydam olmayan) olarak kalırdı. Elektrik üretebilecek şeffaf bir cam yaratma umudu, görünürlüğü bloke eden ve cam yüzeylerden geçerek gelen ışığı önleyen metallerin kullanımı ve diğer pahalı süreçlerle sınırlanmıştı. Fakat South Florida Üniversitesi'nden Dr. Xiaomei Jiang'ın geliştirdiği dünyanın çalışan en küçük organik güneş pillerinden yararlanarak, bu teknoloji artık mümkün oldu. New Energy'nin güneş hücreleri, günümüz ticari solar ve ince film teknolojilerinden 10 kat daha iyisini yapıyor ve geleneksel solar sistemlerin aksine, doğal ve yapay ışık kaynaklarından elektrik üretebiliyor.
Purdue Üniversitesi'nden araştırmacılar, elektrik üretme ve aracın yakıt tüketimini azaltma amacıyla, otomobilin egzozundan çıkan ısıyı toplayan bir sistem oluşturdu. Sistem, atık ısıyı elektriğe dönüştürüyor ve aracın yerleşik bataryalarını besleyerek motor yükünü ve yakıt tüketimini azaltıyor.
Innowattech'ten Piezoelektrik IPEG PAD
Innowattech yakın dönemde, normal demiryolu yastıkları olarak da kullanılabilen fakat trenler üstlerinden geçtiğinde yenilenebilir enerji üreten piezoelektrik jeneratörler üretti. Şirket, 32 demiryolu yastığını yeni IPEG PAD yastıklarla değiştirerek teknolojiyi test etti. Yastıklar tekerleklerin sayısını, her bir tekerin ağırlığını ve tekerleğin pozisyonunu belirlemek amacıyla yeterli yenilenebilir elektrik üretme kabiliyetine sahip. Trenin hızının yanı sıra tekerlek çapı da hesaplanabilecek. Şirketten yapılan açıklamaya göre, saatte 10 vagonluk 10 ila 20 trenin geçtiği demiryolu hattı alanları, saatte 120 kWh'a kadar yenilenebilir elektrik üretmek için kullanılabilir. Üretilen elektrik demiryolları tarafından kullanılabilecek veya ray şebekesine aktarılabilecek.
Sony'nin Çiçek Gücü
Sony yakın zamanda, yeni boyaya duyarlı güneş hücresini(DSSC) tanıttı. Sony, bu yeni sistemini enerji üretmesi için bir pencereye uygulamış. Güzel tasarlanmış güneş panelleri, tüketicinin tercihlerine göre özel tasarımlar oluşturmak için film baskısından (serigrafi) yararlanıyor. Paneller, kullanıcının isteği doğrultusunda herhangi bir renkte üretilebiliyor.
Bitkileri Taklit Eden Makine, Güneş Enerjisini Kullanarak Yakıt Üretiyor
ABD'li ve İsviçreli araştırmacılardan oluşan bir takım, yakıt üretmek için güneş enerjisini kullanan bir makine üretti. Üretilen yakıtın daha sonra farklı şekillerde kullanılabileceği açıklandı. Makine, güneş ışınlarından ve serya adı verilen bir metal oksitten yararlanarak, karbondioksiti veya suyu parçalıyor ve saklanabilecek ve taşınabilecek nitelikte yakıt üretiyor. Yalnızca gündüz çalışan güneş panellerinin aksine bu yeni makine, enerjiyi daha sonra kullanmak üzere depolamak için tasarlanmış.
CSIRO'nun Brayton Döngüsü Projesi
Avustralya ulusal bilim kurumu CSIRO, elektrik üretmek için sadece güneş ışığı ve havaya ihtiyaç duyan bir teknoloji geliştirdi. Sistem, aşırı su kıtlığı yaşanan bölgeler için ideal. Solar Brayton Döngüsü projesi, yoğunlaştırılmış güneş ışınlarının kullanımı yerine yüksek basınçlı buhar içine suyu ısıtıp göndererek güneş enerjisiyle bir türbinin çalışması ve böylece bir güneşsel-ısısal alan yaratılması prensibine dayanıyor. Sistem yansıtılan güneş ışınlarını, heliostat olarak da bilinen aynalardan oluşan alan üzerine odaklıyor. Işınlar buradan sıkıştırılmış havayı ısıtmak için 30 metre yüksekliğindeki bir güneş kulesinin üzerine gönderiliyor. Sıkıştırılmış hava da sonradan genişleyerek, 200 kW'lık bir türbinin üzerinden elektrik üretiyor.
Kaynak: elektrikport
Comments
Post a Comment