Estonya da Euro’ya geçti
Pek çok Avrupa Birliği üyesi Euro bölgesinin geleceğinin yoğun şekilde tartışıldığı bir yılı geride bırakırken, Estonya Euro bölgesine katılma kararını hayatını geçirerek, bölgenin 17. üyesi oldu. Euro’lu hayat ülkenin Başbakanı Andrus Ansip’in 2011′in ilk dakikalarında bir bankamatikten Euro çekmesiyle başladı.
Başkent Tallinn’in merkezindeki opera önündeki törende Başbakan Ansip’e Litvanya Başbakanı Andrius Kubilius ve Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis’in yanı sıra Avrupa Komisyonunun ulaşımdan sorumlu üyesi Siim Kallas ve Estonya hükümeti bakanları da eşlik etti. Dört yetkili opera önünde toplanan beş bin kişiye ellerindeki banknotları gösterirken yeni yıl için havai fişekler atıldı.
Maliye Bakanlığı yüzlerce bankamatiğe euro yerleştirildiğini ve sistemlerin değişimle baş edebilecek durumda olduğunu söyledi. Bazı banka şubeleri ve postaneler de paralarını değiştirmek isteyenler için hafta sonunda da mesai yaptı. 1,3 milyon nüfuslu ülke böylece para birimi Kron’a veda etti.
Ülke aynı zamanda, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleri arasında Avrupa Birliği’nin ortak para birimini kabul eden ilk üye oldu. Doğu Avrupa ülkeleri arasında ise Slovenya ve Slovakya’dan sonra Euro’ya geçen üçüncü ülke. Bir tarih belirlenmemiş olmasıyla birlikte bölgedeki yedi ülkenin daha (Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Litvanya ve Letonya) bir aşamada Euro’ya geçmesi bekleniyor. Estonya’nın komşuları Letonya ve Litvanya’nın sürece öncülük ederek 2014′te geçişi tamamlayabileceği tahmin ediliyor.
Para birimi Euro’ya bağlıydı
Kron aslında ülkenin bağımsızlığına kavuşması sonrası önce Alman Markı’na çıpalanmış, 2002′de de değeri euro’ya endekslenmişti. O zaman belirlenen bir euro’ya karşılık 15,6466 kron değeri hiç değişmedi. Halk 1 Aralık’tan bu yana ceplerindeki parayı değiştirebiliyor; kron da Ocak ayının ilk iki haftasında euro ile birlikte tedavülde kalmaya devam edecek. Estonya hükümeti, Euro’ya geçişin ülkeye daha fazla dış yatırım çekeceğine inanıyor. Ancak yoksul Estonyalılar, gıda maddelerinin pahalanacağı endişesini taşıyor.
Euro bölgesinin son zamanlarda yaşadığı kriz ve İtalya ile İrlanda’ya verilen kurtarma paketlerine rağmen, anketlere göre ülke nüfusunun çoğu yeni para birimine geçmeyi istiyor. Yine de bazı anketlere göre sayıları yüzde 30′u bulan bir muhalif kesim var ve geçiş aleyhinde kampanyalar düzenlendi. Daha zengin Avrupa ülkelerine verilecek kurtarma paketlerine Estonya’nın da katkıda bulunacağı fikri de şüphecileri huzursuz ediyor.
Estonya, geçtiğimiz yıl Avrupa’nın borç krizinden ciddi şekilde etkilendi. Ülkenin GSYH’si yüzde 14 küçüldü. Ancak Merkez Bankası 2010′da yüzde 2,5 büyüyen ekonominin bu yıl da yüzde 4,2 büyümesini öngörüyor. Estonya, 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuştu. (BBC)
Kaynak: yesilgazete
Comments
Post a Comment