Nefes Alan Elektronik Devreler!

Teknolojik gelişmeler her göz açıp kapamada büyümeye devam ediyor. Artık elektronik devreler de nefes alabiliyor ve gözle görülemeyecek kadar küçük sistemler tasarlanabiliyor.

Günümüz teknolojisinde tüm sistemler ve sektörler içi içe geçmiş durumda. Elektronik, haberleşme, elektrik, makine, kimya, genetik ve nanoteknoloji birlikte hareket ederek inanılmaz gelişmeler ortaya koyuyorlar.
Artık tüm sistemler, küçük boyut ve daha fazla görev prensibiyle çalıştırılmak isteniyor. Böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilerek istenilenden daha büyük sonuçlar ve çözümler ortaya çıkarılabiliyor. Yılardır yaşamımızda yer alan hücreler insanoğlunun dikkatini üzerlerine çekiyor. Çünkü hem canlılar hem de küçükler. Dolayısıyla karmaşık sistemlerin üretimi için bulunmaz fırsat oluşturuyorlar.
Bunlardan en önemlileri Maya hücreleri. Bu hücreler ökaryot hücrelere ait genel özellikleri taşıyorlar. Zarla çevrili birtakım organelleri ve hücre çeperlerini bünyelerinde taşıyorlar. En dikkat çekici özellikleri de hücre döngüsü açısından memelilere çok benzemeleri. Bu da üzerlerinde yapılan herhangi bir işlemin insana basit bir şekilde uygulanabilmesini sağlıyor. Artık doğada olmayan biyolojik sistemlerin geliştirilmesiyle elektronik devre elemanlarının ve sistemlerinin yerini küçücük hücre sistemleri almaya başladı. Yakın dönemde zaten bu konuda birçok gelişme yaşanmıştı. Genetik mühendisliğinin ürettiği hücreler arasında, osilatör ve algılayıcı gibi yapay bağlantılar gerçekleştirilerek birçok yeni sistem oluşturulmuş ve hazır durumda. 
Gothenburg Üniversitesi’nden Kentaro Furukawa, Stefan Hohmann ve Jimmy Kjellen, Maya hücreleri ile yapay devreler ürettiler. Bu uygulamalarda maya hücreleri genetik birtakım işlemlerden geçirilerek çevrelerini algılayacak ve diğer hücrelere sinyal gönderebilecek hale getirildiler. Yani işin özü genlerle kontrol edilen bir iletişim ağı geliştirildi. Daha önce de dediğimiz gibi maya hücreleri uygulama konusunda oldukça esnek durumda. Böylece değişik genetik özellikteki maya hücreleri kullanılarak daha karmaşık sistemler ve elektronik devreler üretmek artık hayal değil tamamiyle mümkün. Farklı özellikteki hücreleri uygun şekilde birleştirerek daha kompleks yapılar ortaya çıkarılabiliyor.
Bu teknolojinin tıp ve endüstriyel uygulamalarda kullanımı çok yaygın. Şu an Furukawa ve ekibinin üzerinde çalıştığı proje de tıp uygulamalarından biri. Vücuttaki değişimlerin izlenmesi ve hastalıkların önceden tahmin edilip gerekli önlemlerin alınması amaçlanıyor. Vücuttaki değişimler de yine Maya hücreleriyle saptanacak. Geliştirilen yapay elektronik devre ve sistemlerle hücrelerin çevrelerini algılaması ve istenilen noktalara gerekli bilgiyi iletmesi sağlanacak.
Canlı veri depolama, canlı elektronik devreler ve sistemler… Görüldüğü gibi teknoloji artık çok farklı bir boyutta yol alıyor ve insanoğlu hayallerindeki dünyaya bir adım daha yaklaşıyor.

Kaynak: elektrikport


Comments

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

25-27 Mart Starup Weekend