Terminatör ve Matrix gerçek oluyor!..

21. yüzyılda robotların daha çok hayatımıza gireceği ifade edildi.

Gelecek bilimciler, 21. yüzyılın ikinci on yılının "mekanik ordunun" yükelişine tanık olacağını, bu yükselişin özel ve kamu hayatını internet kadar sarsacağını söylüyorlar.

California'daki düşünce kuruluşu Gelecek Enstitüsü'nün başkanı ve gelecek bilimci (tütürolojist) Marina Gorbis, yakın zamanda robotların giderek artan bir biçimde, savaşlardan çalışma yaşamına hatta mutfağımızın düzenlenmesine kadar, her şeye egemen olacağını belirtti.

Guardian gazetesinin haberine göre, Gorbis, robotlarla insanların birlikte "yeni bir imkanlar dünyası" yaratabileceğine inanıyor.

ABD ordusu, "BigDog" adı verilen 4 ayaklı mekanik yük taşıyan robotun geliştirilmesine destek veriyor. Kendi sensörlerinin yol gösterdiği bu robotlar, tehlikeli arazide 150 kiloluk yükü taşıyabilecek güce sahip. Hacada ise robot sondalar, Afganistan'da hedefleri gözetliyor, uzaktan kumandalı helikopterler malzeme taşıyor.

İNŞAAT İŞÇİSİ ROBOTLAR


Giderek yayılarak etkilerini arttıran robotlar, kısa süre sonra inşaat işine de el atabilirler. GÜney California Üniversitesi, bilgisayarların rehberliğindeki robotların inşaat yaptığı "Confour Crafting" adı verilen bir sistem geliştirdi. Sözkonusu sistemin, inşaat zamanı ve maaliyetini %75 azaltabileceği belirtiliyor.


Güney Kore'de robotlar şimdiden dil derslerinde, kelimeler ve deyimleri defalarca tekrarlayarak öğretmenlere yardımcı oluyorlar. Diğer taraftan kendi kendine giden otomobiller üzerine çalışılıyor.

ROBOTLARIN İŞSİZLİĞE YOL AÇMA TEHLİKESİ

Robotlar kaçınılmaz olarak insanların işlerinden de olmasına yol açacak. Gorbis, bu gidişatın gelişmiş ülkelerin büyük bir bölümünde gelecek yıllarda üşsizliğin yüzde 10 civarında seyretmesi anlamına geleceğini söylüyor. Gorbis'e göre, robotlar işçilerin yerini aldıkça, göçmen işçiler konusundaki tartışmada olduğuna eş, bir siyasi fırtına ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte Gorbis, "Bir geçiş dönemindeyiz. Bu, tanımda makineleşmeye geçtiğimiz döneme benziyor. O zamanlar insanların yeni işlere yöneldiklerinde bir yüksek işsizlik dönemi geçirilmişti" ifadelerini kullandı. Gorbis, çeşitli cihazların ve  sensörlerin insan vücuduna girmesiyle insanların da muhtemelen daha robotsal hale geleceğini belirtti.

Kaynak: techno-labs


Comments

  1. bunların hepsi hayal ürünü. kapitalistin kârı artı-değer sömürüsünden elde edilir. robottan artı-değer elde edilemeyeceği için, hiç bir zaman işçi sınıfının yerini bunlar alamaz.

    ReplyDelete
  2. işçi sınıfının yerine robotların geçeceğine bende senin gibi inanmıyorum, sonuçta insan aklına, hisleri sahip değiller ama dünya ister istemez bu yönde ilerliyor. insanlar kendilerine ağır gelen işleri yaptırabilmek için bu makineleri üretecekler ve amaçları sadece hayatı kolaylaştırmak olucak. ancak sonrada işsizlik artınca kedilerine yeni iş olanakları yaratacaklar..

    ReplyDelete
  3. nasıl olacak bu makineler :) mesela inşaat işçileri sabahtan akşama kadar şantiyelerde el ve zihin emekleri ile değer üretiyorlar. sonra bu değer müteahhit ya da inşaat şirketinin cebine giriyor. işçinin aldığıysa kendisini devam ettirmesi gereken çok az bir kısmı. robottan artı-değeri nasıl elde edecekler? ancak filmlerde olur böyle şeyler, makineler insanlar gibi üretken değildir. ancak montajlama yapabilirler. bu da zaten endüstride var, ama kendi kendine çalışan bir fabrika ya da şantiye baştan sona hayal ve kurgudan ibaret.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

25-27 Mart Starup Weekend