Nükleer Enerjide Çin Devrimi
Çin, kullanılmış nükleer yakıtın yeniden kullanılmasına imkan verecek bir teknoloji geliştirdiğini açıkladı
Global Times gazetesinin Çin Merkez Televizyonu'na (CCTV) dayandırarak verdiği habere göre, bu teknolojinin Çin'in Gansu yaletindeki Gobi çölünde bulunan Çin Milli Nükleer Kurumu'na ait 404 numaralı fabrikada test edildiği ve geliştirildiği söylendi. Çin Merkez Televizyonu'na göre, ülkedeki mevcut uranyum kaynakları bu sayede 3 bin yıl kullanılabilecek.
Proje mühendislerinden Vang Cian, sıradaki aşamanın nükleer yakıtların tekrar işlenmesi olduğunu söyledi. Vang, nükleer tesislerde kullanılan yakıtı ayıklayarak bazı kimyasal süreçlerden ve eklenecek elementlerden sonra nükleer güç santrallerinde kullanılabileceğini belirtti. Çin Milli Nükleer Kurumu Genel Müdürü Sun Qin ise, nükleer yakıt teknolojisinin dönüştürülebildiği birkaç ülkeden biri olduklarını açıkladı.
Çin, son yıllarda karbon salınımlarını azaltmak ve yoğun çevre kirliliğine yol açan kömürün kullanımını azaltmak için nükleer enerji yatırımlarını artırdı. Günümüzde Çin enerji ihtiyacının %70'i kömürden sağlarken, 2020 itibarıyla enerjisinin %15’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı amaçlıyor.
Çin hükümeti, bu doğrultuda daha önce ülkenin nükleer enerji kapasite hedefini 40 GW'dan 70-80 GW'a yükseltti.
Çin'de halen yıllık 750 ton uranyum üretilen çalışır durumda 13 nükleer reaktör bulunuyor. Fakat bu talebin 2020'de yıllık 20 bin tona yükselebileceği tahmin ediliyor.
Kaynak: elektrikport
Comments
Post a Comment