2010'un internet krizleri

İnternet'in iyice hayatımıza yerleştiği 2010'da yükselişler olduğu kadar krizler de yaşandı 
Haber, 2010'da internet dünyasında pek çok büyük olan yaşandı. Facebook rekor üstüne rekor kırdı.Twitter küçük kuşu her geçen gün giderek büyüdü, online reklamların pazar payı arttı vb... Ancak yaşanan büyük ve çarpıcı olayların yanında çeşitli krizler de yaşandı. İşte 2010'da internette yaşanan krizler
Wikipedia 'failover'ı beceremedi Mart ayında Wikimedia'nın Avrupa'daki 'datacenter'ı aşırı ısındığı için kapandı. Böyle durumlar için yapılan ayarlamalara göre hizmetin Amerika'daki veri merkezine aktarılması (failover) gerekiyordu. Ancak bu işlem çalışmayınca Wikipedia'nın DNS sistemi çöktü ve sitenin saatlerce erişme kapanmasına neden oldu.
Wordpress.com blogları çöktü Wordpress.com ve altındaki tüm bloglara Şubat ortasında bir ağ sorunu nedeniyle 110 dakika boyunca erişilemedi ki bu, Wordpress'in son 4 yılda yaşadığı en büyük kesinti oldu.
Gmail'de bir değil bir sürü kesinti Gmail'de yaşananlar herkesi etkilemese de Şubat'ta 2.5, Mart'ta 36 ve Eylül'de 2 saat olmak üzere yaşanan kesintiler pek çok kullanıcının canını sıktı.
Facebook sonsuz döngüye girdi Bir geri bildirim işlevi sonsuz döngüye girip veritabanın aşırı yüklenmesine neden olunca Facebook 2,5 saatliğine kapandı. Neyse ki bu arada Facebook ahalisinde büyük bir panik yaşanmadı da dünya bir kaosa sürüklenmedi. İnsanlar 2.5 saat Facebook'suz kalabildiler.
Çin, İnternet'i ele geçirdi Nisan ayında China Telecom (Türk Telekom'un Çin versiyonu) iddialara göre Çin routerları kendine yönlendirdi böylece İnternet'in tüm trafiğinin %15'i Çin üzerinden geçti.
Dünya Kupası, Twitter'ın kuşuna fazla geldi Bu sene inanılmaz bir hızla büyüyen Twitter özellikle de dünya kupası sırasında aşırı kullanım yüzünden pek çok kere sorunlar yaşadı. Siteye erişilemediğinde gösterilen ve kapasite fazlasını temsil eden, kuşların bir balinayı taşımaya çalıştığı resim de vesileyle ünlü oldu.
Foursquare'e çifte darbe Eki ayında bir veritabanı sorunu yüzünden Foursquare 11 saatline karanlığa gömüldü. Ertesi gün mühendisler tam sorunu çözdüklerinde bir 6 saatlik kesinti daha oldu.
Paypal kimseye ödeme yapamadı Ekim ayında Ağ cihazlarında yaşanan bir sorun, Paypal'ın 4.5 saat boyunca hiçbir işlem yapamamasına neden oldu.
Tumblr tökezledi Tumblr de büyüme açısından çok iyi bir sene geçirdi ama bir nazarlığı da olmadı değil. Aralık ayında 11 milyon Tumblr blogu 24 saat erişime kapandı.
Film gibi Wikileaks Amerika'ya ait diplomatik belgeleri sızdıran Wikileaks'i duymayan kalmamıştır herhalde. Bu sızıntılara kızan bazı "hackerlar", Wikileaks'e DDos saldırısı düzenledi. Bunun üzerine site Amazon'un web hizmetlerine taşındı ama oradan da kısa sürede kovuldu. Site Wikileaks.ord alan adı için DNs sağlayıcısını kaybetti. Ancak IP adresi üzerinden erişilebilen site gönüllülerin katılımı üzerine bir anda 2000 ayna site ortaya çıkması ile misyonunu sürdürdü. Şu an Wikileaks'de yayımlanan belgeler 2000 sitede de yayılanıyor. Ancak Wikileaks'in sorunları bu kadarla bitmedi. Bu sefer bağışlarla ayakta duran siteye art arda darbeler geldi. Paypal, Visa ve Mastercard Wikileaks'e yapılan para aktarımlarını işleme koymayacağını açıkladı. Bunun üzerine de diğer bazı "hackerlar" Amazon, PayPal, Visa ve Mastercard'a Ddos saldırısında bulundular.
programlar.com

Comments

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

How to compile Oracle EBS Forms on Windows server?