Zuckerberg Çin Seddi’ni aşabilecek mi?

Facebook'un yasaklı olduğu Çin'e 'turistik' geziye çıkan patron Zuckerberg, erişim engelini kaldırtarak 500 milyon aktif Çinli internet kullanıcısını kazanmaya çalışıyor.

“1.6 milyar insanı dışarıda bırakırsanız tüm dünyayı birbirine bağlama hedefinizi nasıl gerçekleştirirsiniz?” Bu soru, ya da yanıt, Facebook’un genç ve milyarder kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’e ait. Zuckerberg, bu cümleden aylar sonra Çinli-Amerikalı sevgilisiyle birlikte Çin’e ‘yarı-resmi’ bir ziyarete başladı.
Facebook açıklamasında Zuckerberg’in Çin ziyaretinin sadece turizm amaçlı olduğu belirtiliyor. Ancak internet patronunun asıl hedefinin Facebook’u yasaklı olduğu Çin’de faaliyete geçirip abone sayısını artırmak. Mandarin lehçesinde Çince de öğrenen Zuckerberg’in, sayısı 500 milyonu aşan Çinli aktif internet kullanıcısını da Facebbok’ta görmek istiyor.
Zuckerberg’in Çin asıllı Amerikalı sevgilisi Priscilla Chan ile birlikte çıktığı gezide, Çin’in, ve tabi dünyanın, en büyük arama motorlarından Baidu’nun CEO’suyla yemek yediği belirtiliyor. Açıklanmasa da Zuckerberg’in bazı resmi yetkililerle de görüşmesi bekleniyor.
Firma, facebook.cn alan adını 2007’de tescil ettirdi. Çin’den erişim engelli de olsa 2008’de siteye Çince dil seçeneği eklendi.
Çin’de ‘Büyük Duvar’ (Çin Seddi) denilen firewall sistemiyle Facebook, YouTube, Twitter gibi pek çok yabancı siteye erişim engelleniyor.
Kaynak: ntvmsnbc

Comments

Popular posts from this blog

Oracle Fusion : SQL Query to Retrieve Shopping Category Hierarcy

Automatic Generation of Charge Account in Requisition Import

How to compile Oracle EBS Forms on Windows server?